Metoda Sensiplan

Študija največje evropske zbirke ciklov, ki so jih ženske v letih od 1985 do 2005 poslale na univerzi v Düsseldorfu in Heidelbergu, je pokazala, da je Sensiplan najbolj zanesljiva naravna metoda načrtovanja družine. Njena zanesljivost je primerljiva z zanesljivostjo hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Simpto-termalna metoda Sensiplan temelji na opazovanju dveh ali več telesnih znakov, ki nas s svojo tiho govorico obveščajo o plodnosti. Ženska med mesečnim ciklom opazuje spremembe sluzi materničnega vratu ali spremembe na samem materničnem vratu (na oboje vpliva estrogen) ter spremembe telesne temperature (nanjo vpliva progesteron). Opažanja vnaša v preglednico in po pravilih metode Sensiplan vsak dan v ciklu določi kot ploden ali neploden.

Par je ploden le 4 do 6 dni v ciklu, ki v povprečju traja 4 tedne.

Z opazovanjem telesnih znakov sicer ne moremo natančno določiti dneva ovulacije, saj nam ti le posredno razlagajo dogajanja v ženskem telesu. Lahko pa z njihovo pomočjo v mesečnem ciklu zanesljivo omejimo neplodni in plodni čas.

V menstruacijskem ciklu imamo neplodno fazo na začetku cikla, plodno obdobje v času okrog ovulacije in zanesljivo neplodno obdobje po ovulaciji vse do naslednje menstruacije.

“Življenje z naravno metodo načrtovanja družine mi je šele omogočilo, da sem vzpostavila prijateljski odnos s svojim telesom in s svojim mesečnim ciklom.”

Lenča

vir: Priročnik Naravno in zanesljivo

Vedenje o skupni plodnosti uporablja par glede na svoje želje. Če si želi zanositi, ve, kdaj so najbolj plodni dnevi v ciklu, če spočetja ne želi, pa ve, kdaj se mora odpovedati nezaščitenemu spolnemu odnosu.