Naravno načrtovanje družine (NND)

Z izrazom naravno načrtovanje družine (NND) označujemo vse tiste metode načrtovanja družine, s katerimi brez poseganja v žensko in moško telo preprečimo ali pa omogočimo spočetje otroka, saj lahko ženske z opazovanjem različnih telesnih znakov vsak dan v trenutnem mesečnem ciklu določimo kot ploden ali neploden.

Že v starem veku so se ljudje spraševali, kateri dnevi v ženskem ciklu so najbolj plodni. V 30. letih prejšnjega stoletja sta ginekologa, Avstrijec Hermann Knaus in Japonec Kiusako Ogino, neodvisno drug od drugega ugotovila, da pride do ovulacije približno 14 dni pred menstruacijo. Njuno odkritje je bilo revolucionarno za razvoj naravnih metod, njuna t.i. Knaus-Oginova metoda, ki je temeljila na statističnih izračunih plodnih in neplodnih dni prejšnjih ciklov, pa je nezanesljiva in je danes ne uporabljamo več. Kljub temu jo še vedno najdemo v mnogih brošurah o kontracepciji, slab glas o naravnih metodah pa gre prav na njen račun. Vendar imamo danes na voljo naravne metode, ki sodobnim ženskam (tudi takim z nerednimi cikli) omogočajo, da so vsak dan na tekočem s svojo plodnostjo.

NND temelji na dejstvu, da je spočetje možno le nekaj dni v mesečnem ciklusu, in še takrat le, če obstajajo optimalni pogoji za to: moški da na razpolago semenčice, ženska pa jajčece. Poleg tega ženska poskrbi za semenčicam prijazno okolje v svojem telesu.

Moški so plodni vse življenje, od prvega semenskega izliva v puberteti do zadnjega, tudi še v visoki starosti. Semenčice nastajajo v modih. Zorijo v zgornji tretjini obmodka, v spodnji tretjini pa se skladiščijo. Ob semenskem izlivu se obmodek skrči, semenčice potujejo po semenovodu do prostate, kjer se oba semenovoda združita v sečnico. Prostata in semenska mešička prispevajo večino semenske tekočine, ki semenčice na poti prehranjuje in ščiti pred ostanki urina. Pri semenskem izlivu (ejakulaciji) se semenska tekočina, v kateri je približno pol milijarde semenčic, izlije v nožnico, kjer pride v bližino materničnega ustja. Ta je večino časa zaprt z gostim sluznim čepom, semenčice pa v kislem okolju nožnice (pH 4) preživijo le pol do tri ure.

Žensko telo se od prve menstruacije do menopavze v vsakem mesečnem ciklu pripravlja na morebitno nosečnost. V vsakem ciklu začnejo v jajčnikih zoreti jajčne celice, dozori praviloma le ena in to najboljša. Ovulacija je osrednji dogodek mesečnega cikla. Glede na to razdelimo mesečni cikel na čas pred ovulacijo (faza zorenja jajčnih celic) in na čas po njej, ko se žensko telo pripravlja na ugnezditev oplojenega jajčeca in nosečnost (faza rumenega telesca). Prva faza je različno dolga, druga pa praviloma traja 12 do 16 dni.

Ker imamo ženske prek nožnice, maternice in jajcevodov povezavo med zunanjim svetom in notranjostjo telesa, trebušno votlino, nas gost sluzni čep, ki večino dni v ciklu zapira vhod v maternico, ščiti pred vnosom klic v notranjost telesa. Sluz se utekočini le v času okrog ovulacije, da lahko semenčice pridejo do jajčeca, in pred začetkom menstruacije, da se lahko (če ni prišlo do nosečnosti) maternična sluznica izloči v obliki mesečne krvavitve.

Nov mesečni cikel se začne prvi dan menstruacije. V jajčnikih, kjer ima vsaka ženska že ob rojstvu zasnovane vse jajčne celice, ki bodo v njenem življenju dozorele, začne na začetku vsakega cikla pod vplivom FSH (folikel stimulirajočega hormona) zoreti 20 do 25 jajčnih celic. Vsako obdaja jajčni mehurček, v katerem se tvori hormon estrogen. Ta obnovi maternično sluznico, ki se je izločila med zadnjo menstruacijo, in zmehča ter odpre maternični vrat, ki je sicer večino dni v ciklu zaprt. V žlezah materničnega vratu se pod vplivom estrogena začne tvoriti sluz, ki je za semenčice življenjskega pomena, neke vrste življenjski eliksir. Nudi jim hranilne snovi za preživetje, daje jim energijo za premikanje, izloči nekakovostne semenčice, s posebno strukturo kanalčkov jim omogoča, da kot po avtocesti splavajo navzgor proti maternici. V navzočnosti sluzi materničnega vratu lahko semenčice v vdolbinicah materničnega vratu preživijo 3 do 5 dni in čakajo na ovulacijo. Od tu potujejo skozi maternico v jajcevod, kjer bodo morda srečale jajčece.

Ob ovulaciji se pod vplivom LH (luteinizirajočega hormona) jajčece izloči iz zrelega jajčnega mehurčka, jajcevod pa ga ujame, da se ne izgubi v veliki trebušni votlini. Jajčece je največja celica človeškega telesa, a ima najkrajšo življenjsko dobo. Oploditve je sposobno le 12 do 18 ur po ovualciji. Če do nje ne pride, odmre.

Ovojnica počenega jajčnega mehurčka se po ovulaciji spremeni v rumeno telesce - hormonsko žlezo, ki po ovulaciji poleg estrogena proizvaja tudi progesteron. Ne glede na to, če je prišlo do spočetja ali ne, se žensko telo po ovulaciji s pomočjo hormona progesterona v vsakem ciklu pripravlja na vgnezditev oplojene jajčne celice. Progesteron povzroči, da postane sluznica maternične votline dobro prekrvavljena in sočno zadebeljena. Maternični vrat se spet zapre, sluz materničnega vratu se zgosti v čvrst čep, ki zapre vhod v maternico, saj tudi novo življenje potrebuje zaščito pred klicami iz okolja. Telesna temperatura se po vsaki ovulaciji pod vplivom progesterona dvigne za približno pol stopinje Celzija. Telo se pripravlja na tvorbo mleka. Nekatere ženske to občutijo, saj se jim dojke povečajo, postanejo občutljivejše, napete. Po ovulaciji v jajčnikih ne zorijo nova jajčeca. Ker ni zaželeno, da bi ženske zanosile z več zarodki naenkrat, progesteron preprečuje zorenje novih jajčnih mehurčkov.

Če je ženska zanosila, se začne ob vgnezditvi sproščati hormon HCG (humani horiogonadotropin - nosečnostni hormon), ki telo obvesti o nosečnosti. Če HCG-ja ni, rumeno telesce približno dva tedna po ovulaciji odmre, za sprejem zarodka pripravljena maternična sluznica se odlušči in izloči kot mesečna krvavitev. Prepoved zorenja novih jajčnih mehurčkov preneha in začne se nov cikel. Nova jajčeca se odpravijo na pot zorenja.

V menstruacijskem ciklu imamo tako neplodno fazo na začetku cikla, plodno obdobje v času okrog ovulacije in zanesljivo neplodno obdobje po ovulaciji vse do naslednje menstruacije.

Semenčice preživijo v telesu ženske v ugodnih pogojih v času okrog ovulacije 3 do 5 dni, jajčece pa je sposobno oploditve le 12 do 18 ur po ovulaciji.

Par je torej ploden le 4 do 6 dni v ciklu, ki v povprečju traja 4 tedne.

Z opazovanjem telesnih znakov sicer ne moremo natančno določiti dneva ovulacije, saj nam ti le posredno razlagajo dogajanja v ženskem telesu. Lahko pa z njihovo pomočjo v mesečnem ciklu omejimo neplodni in plodni čas.

“Še kot študentka sem opažala izločanja cervikalne sluzi, ki sem jo zaradi včasih rumenkastega navdiha interpretirala kot znak vnetja rodil in sem se zelo bala, da sem bolna, da morda ne bom nikoli mogla imeti otrok. Žal mi ginekologinja, pri kateri sem bila na pregledu, tega pojava ni razložila, rekla je le, da sem zdrava. Počutila sem se odrešeno, a le do naslednje faze izločanja sluzi materničnega vratu pred naslednjo ovulacijo.... Nisem vedela, da je ta t.i. beli tok, znamenje moje plodnosti in zdravja.”

Nela