Vprašanja in odgovori

Ali se lahko naučim uporabljati Sensiplan samo s pomočjo delovnega zvezka in učbenika?

Lahko. Veliko žensk se je metodo naučilo s pomočjo knjig. Nekatere, ki so kasneje prišle na tečaj, pa so povedale, da jim je postopnost in sistematičnost na tečaju vlila večje zaupanje v metodo. Prav tako je pomembno, da se v začetni fazi z nekom pogovoriš, da te ta lahko usmerja in spodbuja.

Vstajam zelo zgodaj zjutraj, ponoči še vstajam zaradi otrok in si ne predstavljam, da bi si merila še temperaturo.

Merjenje temperature nam vzame samo 3 do 5 minut časa, ki ga lahko namenimo še dremežu, ali pa v mislih načrtujemo prihajajoči dan. Da bo meritev ustrezala standardom, je potrebno pred merjenjem spati ali počivati vsaj eno uro.

Imam zelo neredne cikle. Lahko kljub temu živim z metodo Sensiplan?

Normalno je, da se dolžina mesečnega cikla pri ženski spreminja. Raziskava med 210 ženskami je pokazala, da je cikel v enem letu nihal za 3 dni ali manj samo pri 3,3% žensk. Pri 60 % žensk niha cikel v enem letu za več kot teden dni. Od teh 60 % doživi skoraj vsaka druga ženska nihanja, ki so daljša od dveh tednov. Dolžina cikla torej niha pri 30 % žensk med npr. 24 in 38 dnevi ali med npr. 28 in 42 dnevi.

Nihanja cikla so torej pri zdravi ženski povsem normalna. Simptotermalna metoda Sensiplan omogoča določiti plodne in neplodne dni v aktualnem trenutnem ciklu, ne glede na to, kako dolg bo le-ta. Mnoge ženske pripovedujejo, da se jim je potem, ko so se nekaj časa opazovale in zapisovale svoja opažanja, cikel uredil in harmoniziral.

Nimam fanta, a me metoda vseeno zanima. Ali lahko pridem sama na tečaj?

Kako dobro poznate svoj prenosni telefon? Gotovo dobro veste, kaj vse vam omogoča. Logično je, da tudi ženska, ne glede na to, ali ima partnerja ali ne, pozna svoje telo in dogajanja v njem med menstrualnim ciklom, saj hormoni vplivajo tudi na njeno razpoloženje. Veliko lažje se sprejmemo take, kot smo, če se dobro poznamo. Čas brez partnerja je na nek način najbolj idealen, da se soočite z dogajanjem v svojem telesu in tako metodo na sebi preizkusite in se z njo spoprijateljite. Potem jo boste toliko bolj samozavestno lahko z veseljem zaživeli tudi v dvoje.

Ali lahko pride na tečaj tudi partner, fant, mož?

Seveda. Moškim se pogosto odpre nov pogled na skupno plodnost, pa tudi na ženo in njen mesečni cikel. Lažje sprejema ženina nihanja razpoloženja, ker ve, kako hormoni vplivajo na potek njenega cikla. Tudi metodi veliko bolj zaupa, če jo natančno pozna, saj so moški plodni od prvega do zadnjega semenskega izliva in če hočejo odgovorno ravnati s svojo neskončno plodnostjo, jim prav Sensiplan to omogoča. Sensiplan je namreč partnerska metoda načrtovanja družine, kjer oba partnerja prevzemata vsak dan odgovornost za skupno plodnost in svoje spolno vedenje prilagajata svojim željam. Zato so fantje in možje na tečajih in osebnih svetovanjih vedno zelo dobrodošli.

S kakšnimi termometri lahko merim jutranjo telesno temperaturo?

Temperaturo v zvezi z NND lahko merite z analognimi ali digitalnimi termometri.

Analogni vsebujejo zdaj, ko je EU prepovedala živosrebrne, mešanico nestrupenih kovin in jih proizvaja firma Geratherm, digitalni pa morajo meriti tudi po pisku, saj naj bi temperaturo merili z vsemi termometri 3 minute, takoj ko se zbudite in še predno vstanete.

Digitalni termometri naj pokažejo temperaturo na stotinke stopinje Celzija natančno, to pomeni, da pokažejo dve mesti za decimalko - te vrednosti morate potem zaokrožiti na pol desetinke natančno. Tabelo za zaokroževanje najdete v delovnem zvezku Naravno in zanesljivo, ki ga je izdala Mohorjeva družba v Celju, ns str. 25.

V Sloveniji je na voljo digitalni termometer, ki ustreza tem kriterijem, pod imenom Geratherm basal digital, dobijo pa se tudi analogni termometri firme Geratherm.

Lekarne teh termometrov običajno nimajo na zalogi, jih pa lahko naročijo.

Če se vam poraja še kakšno vprašanje, ki tukaj ni odgovorjeno, nam pišite, z veseljem vam bomo odgovorili!

info@sensiplan.si ali → kontaktni obrazec