Metode naravnega načrtovanja družine

Glede na opazovane telesne znake poznamo različne naravne metode načrtovanja družine:

  • ovulacijsko metodo, ki temelji na opazovanju sprememb sluzi materničnega vratu. Iznašla sta jo avstralska zakonca Billings v 50. letih prejšnjega stoletja in jo razširila po vsem svetu. Študije o njeni zanesljivosti, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija opravljala na vseh celinah, so pokazale zelo različne rezultate. Pearlov indeks (število nenačrtovanih nosečnosti med 100 pari, ki so eno leto uporabljali to metodo) je znašal od 1 do 30. Več na www.thebillingsovulationmethod.org

    Zanesljivejšo standardizirano različico ovulacijske metode, ki jo je razvil dr. Thomas Hilgers, se lahko naučite tudi v Sloveniji: www.fertilitycare.si

  • temperaturno metodo, s katero določamo plodne in neplodne dni s pomočjo merjenja jutranje telesne temperature. Že leta 1927 je nizozemski ginekolog Van de Velde domneval, da se telesna temperatura ciklično spreminja v odvisnosti od delovanja jajčnikov. Leta 1947 je Švicar Vollmann prvi objavil pravila za uporabo temperaturne metode za laike, v Nemčiji pa je v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja prof. Döring postavil pravila stroge in razširjene temperaturne metode, ki na podlagi temperaturnih krivulj omogočajo določiti tudi neplodni čas pred ovulacijo. Temperaturna metoda je sicer zelo zanesljiva, vendar za pare zelo omejujoča, saj lahko le 55 % žensk po njenih pravilih ovrednoti svoj cikel. Temperaturna metoda pa nas kljub temu še vedno spremlja, saj je postala sestavni del simpto-termalnih metod.

  • simpto-termalno metodo, pri kateri opazujemo dva ali več telesnih znakov, največkrat sluz materničnega vratu ali spremembe konsistence, odprtosti in lege materničnega vratu, ter telesno temperaturo.

V nadaljevanju vam bomo prestavili simpto-termalno metodo Sensiplan®, ki je med naravnimi metodami najbolj zanesljiva in uporabna.

Simpto-termalno metodo je leta 1965 prvi javno predstavil avstrijski zdravnik dr. Josef Roetzer. Leta 1981 je bila v Nemčiji ustanovljena delovna skupina za NND, ki je v pilotem projektu, podprtem pri Zveznem ministrstvu za mladino, družino, ženske in zdravje v letih 1984 do 1991 izdelala temelje za tukaj predstavljeno simpto-termalno metodo Sensiplan.

Ženska med mesečnim ciklom opazuje spremembe sluzi oz. materničnega vratu, ki naznanjajo bližajočo se ovulacijo, in si vsak dan, ko se zbudi in še predno vstane, izmeri telesno temperaturo - dvig telesne temperature ji ovulacijo potrdi. Opazovanja vnaša v preglednico in jih s pomočjo preprostih pravil ovrednoti ter tako določi plodne in neplodne dni v aktualnem mesečnem ciklu. Zaradi dvojne kontrole sluzi in temperature je ta metoda, če se par drži pravil in spolno občuje le v neplodnih dneh, ena najzanesljivejših.

Ker primerjamo estrogenska markerja (spremembe sluzi, ki jo v času okrog ovulacije izloča maternični vrat, ali pa spremembe na samem materničnem ustju, ki se v času okrog ovulacije zmehča, odpre in dvigne) s progesteronskim markerjem (dvig telesne temperature po ovulaciji), so lahko pravila za vsak telesni znak manj stroga kot pri metodah, ki z opazovanjem le enega telesnega znaka (ovulacijska, temperaturna metoda) določajo plodne in neplodne dni. Zato je simptotermalna metoda bolj praktikabilna, saj lahko z njo 95 % žensk v vsakokratnem ciklu določi svoje plodne in neplodne dni.

Zanesljivost simpto-termalne metode Sensiplan je odvisna od zanesljivosti metode same, ki je po zadnjih študijah primerljiva z zanesljivostjo hormonskih kontracepcijskih tablet, in od vestnega opazovanja ter doslednega upoštevanja pravil metode. Za začetnike je najlažje, če jih v metodo vpeljejo izšolani svetovalci in svetovalke.

“Še kot študentka sem opažala izločanja cervikalne sluzi, ki sem jo zaradi včasih rumenkastega navdiha interpretirala kot znak vnetja rodil in sem se zelo bala, da sem bolna, da morda ne bom nikoli mogla imeti otrok. Žal mi ginekologinja, pri kateri sem bila na pregledu, tega pojava ni razložila, rekla je le, da sem zdrava. Počutila sem se odrešeno, a le do naslednje faze izločanja sluzi materničnega vratu pred naslednjo ovulacijo.... Nisem vedela, da je ta t.i. beli tok, znamenje moje plodnosti in zdravja.”

Nela