Metoda Sensiplan

Študija največje evropske zbirke ciklov, ki so jih ženske v letih od 1985 do 2005 poslale na univerzi v Düsseldorfu in Heidelbergu, je pokazala, da je Sensiplan najbolj zanesljiva naravna metoda načrtovanja družine. Njena zanesljivost je primerljiva z zanesljivostjo hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Simpto-termalna metoda Sensiplan temelji na opazovanju dveh ali več telesnih znakov, ki nas s svojo tiho govorico obveščajo o plodnosti. Ženska med mesečnim ciklom opazuje spremembe sluzi materničnega vratu ali spremembe na samem materničnem vratu (na oboje vpliva estrogen) ter spremembe telesne temperature (nanjo vpliva progesteron). Opažanja vnaša v preglednico in po pravilih metode Sensiplan vsak dan v ciklu določi kot ploden ali neploden.

Par je ploden le 4 do 6 dni v ciklu, ki v povprečju traja 4 tedne.

Z opazovanjem telesnih znakov sicer ne moremo natančno določiti dneva ovulacije, saj nam ti le posredno razlagajo dogajanja v ženskem telesu. Lahko pa z njihovo pomočjo v mesečnem ciklu zanesljivo omejimo neplodni in plodni čas.

V menstruacijskem ciklu imamo neplodno fazo na začetku cikla, plodno obdobje v času okrog ovulacije in zanesljivo neplodno obdobje po ovulaciji vse do naslednje menstruacije.

“Iz naravnih zakonitosti ženskega cikla bi lahko sklepal, da si ženska najbolj želi telesne bližine samo in najbolj med t.i. plodnimi dnevi, vendar v najinem odnosu ni tako. Tudi raziskave so pokazale, da je želja po združitvi močna tudi v času po ovulaciji ob predpostavki, da odnos temelji na medsebojnem razumevanju in ljubezni.”

Gorazd

vir: Priročnik Naravno in zanesljivo

Vedenje o skupni plodnosti uporablja par glede na svoje želje. Če si želi zanositi, ve, kdaj so najbolj plodni dnevi v ciklu, če spočetja ne želi, pa ve, kdaj se mora odpovedati nezaščitenemu spolnemu odnosu.